Ce poate fi mai potrivit pentru începutul unei seri de petrecere decât un aperitiv delicios și sănătos? Cu toții ne dorim ca în noaptea de Revelion să întâmpinăm noul an într-un mod special: alături de cei dragi și neapărat cu voie bună, mâncare delicioasă și băuturi răcoritoare. Dacă anul ăsta ești în pană de idei sau pur și simplu ți-ai propus să pregătești un meniu demn de un masterchief, citește acest articol până la capăt deoarece ți-am pregătit 5 idei de aperitive pentru Revelion. Nu numai că toate sunt delicioase și sănătoase dar vor completa cu succes celelalte preparate și sunt foarte ușor de pregătit. Sperăm ca aceste idei să te inspire!
1. Ciuperci umplute cu parmezan
Uite ingredientele de care vei avea nevoie:
- aproximativ 20 ciuperci champignon;
- 4 căței de usturoi, tocați mărunt;
- 2 cepe albe, tocate mărunt;
- 100 g parmezan ras;
- o legătură de mărar;
- o legătură de pătrunjel;
- 2 linguri ulei de măsline;
- piper negru, proaspăt măcinat;
- sare.
Hai să vedem care este modul de preparare:
Curăță ciupercile, spală-le bine și lasă-le într-un castron cu apă până la utilizare, însă nu înainte de a desface piciorușele. Piciorușele toacă-le mărunt și călește-le într-o tigaie împreună cu uleiul de măsline, ceapa și usturoiul. După ce s-au înmuiat și zeama s-a evaporat, asezonează-le după gust cu sare, piper și lasă-le aproximativ 15 minute la răcit. Între timp, te poți apuca deja să toci mărunt mărarul și pătrunjelul pe care le adaugi peste compoziția preparată anterior. Amestecă-le bine și hai să trecem la pasul următor!
Unge o tava încăpătoare cu ulei de măsline, scurge bine pălăriile de apă, așează-le pe tavă și nu uita să presari peste ele un pic de sare și piper. Umple fiecare ciupercă cu compoziția de mai sus și adaugă tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius, timp de 30 de minute.
Când sunt aproape gata, scoate cu grijă tava și presară parmezanul peste ciuperci. Adaugă din nou tava la cuptor și după ce parmezanul începe să se topească și se rumenește, totul este gata. Simplu ca buna ziua, nu-i așa?
Sunt extrem de delicioase ca garnitură pentru fripturi dar și consumate ca atare.
2. Bruschete cu brânză de capră, nuci și ardei copți
Uite ingredientele de care vei avea nevoie:
- o baghetă de pâine frațuzească;
- 250 gr. ardei copți, tăiați fâșii subțiri;
- 250 gr. de brânză de capră tartinabilă;
- 50 gr. miez de nucă, mărunțit;
- 1 cățel de usturoi;
- ulei de măsline extravirgin cu usturoi;
- pătrunjel;
- oțet balsamic;
- sare;
- piper.
Hai să vedem care este modul de preparare:
Taie bagheta în felii de aproximativ 1 cm grosime și pune-le într-o tavă la cuptor timp de 5 minute. După ce le scoți din cuptor, freacă fiecare felie cu cățelul de usturoi. Taie ardeii în fâșii subțiri și asezonează-i cu ulei de măsline extravirgin cu usturoi, oțet balsamic și pătrunjel. Adaugă miezul de nucă și amestecă pentru omogenizare.
Tot ce mai ai de făcut este să întinzi brânză pe feliile de pâine și să adaugi deasupra o lingură din amestecul de ardei copți și nucă. Poți presăra și puțin pătrunjel dacă vrei să adaugi și mai multă savoare. Rapid și delicios cât ai bate din palme!
3. Vinete cu mozarella
Uite ingredientele de care vei avea nevoie:
- 2 vinete de mărime potrivită;
- 150 gr. Mozarella;
- 100 ml. pasată de roşii;
- 50 gr. parmezan;
- busuioc proaspăt;
- ulei de măsline.
Hai să vedem care este modul de preparare:
Taie vinetele în felii de aproximativ jumătate de cm grosime, pune-le într-o tigaie grill și coace-le pe ambele părți până se înmoaie. După ce s-au răcorit puțin, pregătește un vas de sticlă termorezistent în care vei așeza alternativ peste o felie de vânătă: câteva cubulețe de mozarella, o lingură de pasată de roșii, parmezan și busuioc. Poți repeta de 3 ori această alternanță, în funcție de cât de înalt vrei să iasă. După ce ai umplut tava dă-le la cuptor pentru 15 minute și sunt gata numaidecât!
4. Chifteluțe de somon la cuptor
Uite ingredientele de care vei avea nevoie:
- 300 g file de somon;
- 1 ou;
- 2 căței usturoi;
- 2 linguri ulei de măsline;
- 1 lingură sos soia;
- 1 lingură pesmet;
- ceapă verde;
- pătrunjel verde;
- sare;
- piper.
Hai să vedem care este modul de preparare:
Primul pas este să desfaci pielea de pe file. Apoi taie fileul de somon în bucăți cât mai mici și mai mărunte. Te poți folosi și de un robot de bucătărie, însă cu grijă pentru a nu-l face pastă. Peste fileul mărunțit adaugă după ce le-ai tocat mărunt: oul, usturoiul pisat, sarea, piperul, sosul de soia, ceapa și pătrunjelul.
Amestecă-le pe toate până obții o compoziție omogenă și te poți apuca de modelat chifteluțele. Pentru a le modela cât mai ușor si pentru extra savoare, unge-ți mâinile cu un pic de ulei de măsline. Nu le fă foarte mari, deoarece vor rămâne crude la mijloc. Sunt aproape gata de savurat, însă nu înainte de a le așeza într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Ține-le la cuptor 15 minute dacă le dorești mai suculente sau 20 de minute dacă le preferi mai bine coapte.
Sunt extrem de delicioase și sănătoase!
5. Ricotta cu pește roșu și pătrunjel
Uite ingredientele de care vei avea nevoie:
- 1.5 kg ricotta proaspătă;
- pește roșu;
- 125 ml de ulei de măsline extra virgin;
- 8 ouă;
- 125 g nuci prăjite;
- 50 g parmezan ras fin;
- coajă rasă de lămâie;
- 1 legătură de pătrunjel;
- 1 legătură mărar;
- 290 g roșii semi-uscate;
- 150 g ardei gras.
Hai să vedem care este modul de preparare:
Amestecă ricotta cu ouăle, coaja de lămâie și pătrunjelul tocat mărunt, până se omogenizează. Condimentează după gust cu sare și piper și pune-l la copt timp de 40-45 de minute. Lasă amestecul la răcit și între timp amestecă separat până obții o pastă: roșiile, ardeiul gras, nucile și parmezanul.
Ultimul pas este să adaugi peste ricotta peștele roșu și să-l dai din nou la cuptor. După ce este gata, adaugă sosul preparat anterior și bucură-te alături de cei dragi de un preparat absolut delicios.
Speram ca toate aceste idei sa te inspire si sa te ajute in preparea aperitivelor pentru Revelion. Suntem convinși că cei dragi vor savura cu poftă! Spor la gătit!